Hva er liksom «sunt nok»?

«Nei jeg spiser ikke så sunt da, ikke sunt nok».

«I uka spiser jeg sunt, men i helgene så sklir det ut».

Dette er typisk ting jeg hører fra veldig mange. Og det er kanskje ikke så rart: i ukedagene har man rutiner man følger, det er hverdag. Mens i helgen skal man ta igjen og kose seg, og rutiner er det dårligere på.

Når jeg hører sånt, blir jeg alltid nysgjerrig på hvor mye er egentlig utskeielsen?

Ofte er svarene som dette; «En bøtte med is». «Spiste pizza til middag». «Dessert på restautant og smågodt på søndag».

Er det så himla egentlig krise? Skal du leve med dårlig samvittighet pga dette?

Jeg tenker som så; om du er normalvektig uten problemer med vekt og ikke skal noe spesielt i idrett eller gå ned i vekt, gjør det vel ingenting om du koser deg i helgen.

For meg virker det som at mange tror de fråtser selv om det kanskje ikke er fråtsing. Man ser så mye hysterisk sunnhet rundt seg at man tror man gjør noe ulovlig siden man faktisk spiser litt is eller kake eller godis. Man tror man må kjøpe spesialmat på helsekosten for å være bra.

Det er jo også måte på; å spise pizza en dag i uken (eller kanskje det ble to en uke), å spise smågodt, is og dessert er ingen krise. Så lenge hovedinntaket i løpet av en uke er bra, slik at du får i deg de næringsstoffene du skal ha, går det helt greit å få i seg litt snop innimellom. (Og med bra mat tenker jeg på ordentlig – men også vanlig – mat; kylling, magert kjøtt, fisk, ris, grønnsaker, pasta, saus, egg, brød, rundstykker, supper, frukt, melk, havregryn, yoghurt. Vanlig mat, sant?)

Det er viktig å huske på at snop, godteri og is etc har mer energi og ofte større innhold av fett og sukker, så det er jo ikke det man tenker på som «sunt». Men sammensatt i et helt kosthold, over tid, gjør det liksom ikke sånn fryktelig mye.

Tenk en 80/20-regel; 80% er bra – og 20% er opp til deg 😉

Det synes jeg, og ganske mange andre i treningsbransjen, er SUNT NOK! Ha god samvittighet når du først spiser sjokolade. Kos deg med den! og er du på vei ned i vekt, kan nettopp de små «kontrollerte» utskeielsene være nøkkelen! Så går man ikke på en skikkelig smell etter noen uker.

Og om det faktisk er sånn at du virkelig fråtser og føler du mister kontroll, så gjør noe med det 😉 Jeg selv gikk 2 år uten å spise godteri. Det var rett og slett fordi jeg følte meg «avhengig» av sukker, og ble lei av å være det! Så begynte jeg smått å spise litt lakris igjen (jeg eeelsker lakris!), og nå har jeg et veldig godt forhold til det; jeg kan spise godteri – men jeg kan også klare å stoppe og ha det liggende i skapet eller stående på bordet uten å ha lyst på. For meg var det en super løsning å kutte det ut en periode.

FLERE INNLEGG

Få gode tips rundt trening og kosthold

Filmliste

I sommer lagde jeg en liste over filmer jeg/vi synes barna må se før de flytter ut 😉 jeg fikk mye respons på insta med...
bb4ca466-a32f-4472-8791-820f7d88101d

Hva skjedde med brannjobben?

Det har vært lite sånt her fra meg i det siste, og det er fordi jeg… SA opp.  OK – sååå hva skjer med det?...
6E9D01BA-A003-4188-8ECF-3C76EC0EFB2E

Crossfit + graviditet = sant

Er det en ting jeg synes er spesielt viktig, så er det trening i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er så mange damer som kommer til...

Meld deg på

Få siste treningsnytt og tilbud rett i innboksen din.

Meld deg på nyhetsbrevet