Treningen i tredje trimester

Nå er det noen uker igjen av svangerskapet, og det merkes godt. Vi er i uke 36 nå. Magen er større, energien er litt annerledes, og ting er litt tyngre generelt.

Men! Jeg er glad jeg har så mye kunnskap om trening og øvelser, for det får jeg virkelig brukt nå 😀

Det aller viktigste jeg tenker, er at litt  er faktisk mye bedre enn ingenting. Det er et stort spenn mellom 0 og 100, og det å gjøre 30-40-50 er superbra det også. Jeg tenker at i den fasen jeg er i nå, handler det om å vedlikeholde. Vedlikeholde både styrke/muskelmasse, litt kondis, og ikke minst; vanen og treningsgleden. Jeg tenker også litt på bevegelseshukommelse/muskelhukommelse; å gjøre noen få sett med skalerte gymnastikkøvelser som er relevante for meg, hjelper meg å komme raskere tilbake når jeg er klar for det. Rett og slett forsøke å minimere oppholdet fra noen av øvelsene. Dette er jo viktig for meg når jeg ønsker å fortsette å konkurrere igjen. Så mine sittende ring muscleups er liksom ikke like viktige for en annen gravid som ikke har samme mål 😉 Det er litt viktig å huske på oppi dette her, og i øvelsesutvalget. Og så må jeg jo si at jeg elsker at jeg driver med crossfit nå som jeg er preggo, for det gjør at jeg har så innmari mange øvelser og treningsmåter! Det er  et haaav av ting, og det er også ting som vil gagne meg når jeg er ferdig.

Det er også sunt for babyen at jeg trener. Det er sunt for oss begge! Å trene i svangerskapet kan redusere risiko for mange plager, som svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning, overvekt, smerter (bekken og rygg primært), og ikke minst; depresjon. Man vet at trening hjelper psykisk, og det er en tøff periode som venter; de tyngste svangerskapsukene, fødselen, og ikke minst tiden etter. Så jeg trener med gooood samvittighet! Mengden, intensiteten og belastningen er noe annet enn den er når jeg ikke er gravid, men det gjør ingenting – jeg får masse ut av det likevel – og det er absolutt vits å gjøre det.

Mange gravide opplever en liten «nedtur» i motivasjon siden man «uansett» ikke blir i «bedre form». Den tanken kan man bare la vær 😉 for treningen har mange positive effekter selv om man ikke kan gjøre helt som før.

Jeg synes fremdeles at økter på 20-40 med moderat intensitet og belastning er det mest optimale. At jeg bare kan jobbe i mitt eget tempo, og da går det gjerne ikke så raskt, og da må jeg ha litt mer tid på meg enn typ 10 min. Jeg vil gjerne gå på fellesøkter der jeg får litt miljø og folk rundt meg også. Da blir det mye gøyere – og det er en viktig faktor i det hele.

D9C7F5CD-6325-47D6-BDCF-F0CFB72BD9AB

Økta på lørdag var partnerøkt som jeg gjorde sammen med Maria, competition-buddy! Det var så sinnsykt gøy å gjøre økta sammen med henne!

Men så har jeg dager som i går da jeg ikke hadde så mye tid pga logistikk, så da ble det 40 min styrke og en 10 min pusteøkt på egenhånd. Og den økta ble knallbra, den;

A. kjerne – jepp, jeg trener mage – men ikke på «vanlig» måte; på preggo måten. Magetrening i denne perioden er superviktig for tiden i etterkant, og kan minske på bekken- og ryggsmerter og veldig svai rygg. Det gjelder å vite hva man skal gjøre, så er gravid-magetrening suverent!

B. Pushpress, 5×3 rep.

C. Box squat (knebøy til box, rett over 90grader i knær). 3 sett x 6 reps + 3 sett x 3 reps (tyngre på de siste 3 settene). Her holder jeg fokus på magespenn og på jevnt vektfordeling mtp symfyse (får lett vondt her om jeg slurver, men det blir bedre med fokus). Dessuten tenker jeg på å trekke bekkenbunnen opp/inn, mtp fremfall-problematikken min. Dette er egentlig noe alle burde ha fokus på i løft uansett gravid, fremfall eller ikke, vi alle skal til en overgangsalder en gang 🙂

D. Metcon (metabolic conditioning, pulsøkt):
12 min amrap
8 burpee box step ups
15 m gående utfall med 1 db over hodet
16 hang dumbbell snatch

Jeg gleder meg til hver treningsøkt og føler det gir meg masse, og det er så sinnsykt deilig når det er unnagjort! Husk – litt ER bedre enn ingenting 🙂

 

FLERE INNLEGG

Få gode tips rundt trening og kosthold

Filmliste

I sommer lagde jeg en liste over filmer jeg/vi synes barna må se før de flytter ut 😉 jeg fikk mye respons på insta med...
bb4ca466-a32f-4472-8791-820f7d88101d

Hva skjedde med brannjobben?

Det har vært lite sånt her fra meg i det siste, og det er fordi jeg… SA opp.  OK – sååå hva skjer med det?...
6E9D01BA-A003-4188-8ECF-3C76EC0EFB2E

Crossfit + graviditet = sant

Er det en ting jeg synes er spesielt viktig, så er det trening i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er så mange damer som kommer til...

Meld deg på

Få siste treningsnytt og tilbud rett i innboksen din.

Meld deg på nyhetsbrevet