Vil gravid-trening påvirke oksygen eller næring til babyen?

Trening i (et «risikofritt») svangerskap er bra for både mamma & baby! Ved anstrengende (60-80% av vo2max) trening 3 dager i uken i 22 min/økt de første 20 ukene i svangerskapet, kan morkaken vokse +33%. En stor og velfungerende morkake gir babyen masse næringsstoffer (og oksygen). Dermed vokser babyen også litt mer i starten (men fortsatt innenfor normal). Ca 9 av 10 gravide kvinner kan trene, og anbefalingene er ganske like som til ikke-gravide kvinner. 30 min aktivitet om dagen, eller samle det opp til litt mer anstrengende økter. Damer som trener med medium + intensitet underveis i graviditeten, får oftere babyer med litt +fødselsvekt. Trener man derimot med høyere intensitet (mot svært anstrengende, opp mot 90% av makspuls), viser seg å få bittelitt lettere babyer, altså friske sunne babyer med noe lavere fettprosent. Alt innenfor normal.

Forskning viste også at dersom man trener jevnlig og intensivt frem til uke 20, men deretter _slutter_ å trene, kan babyen bli litt tyngre.

ALTSÅ vil det si at ja, oksygen/næring til fosteret vil påvirkes – i positiv forstand. Man burde derimot være vandt med treningsformen man driver med og ikke starte for hardt ut på nye ting, ettersom man da ikke helt vet hvordan kroppen vil respondere. Er du vandt med å bli sliten, vil kroppen håndtere det fint. Er du helt ny, burde treningen trappes gradvis opp.

Har man risiko (man vet stort sett om man har det), skal man være mer forsiktig med intensitet, og ha kontakt med en fagperson.

Vi alle har forskjellige utgangspunkt – det som funker for meg (som er vandt med min type trening OG ukomplisert svangerskap) funker nok ikke for en nybegynner og trenger ikke være et mål i svangerskapet for nybegynnere heller.

More to come 🙂

FLERE INNLEGG

Få gode tips rundt trening og kosthold

Filmliste

I sommer lagde jeg en liste over filmer jeg/vi synes barna må se før de flytter ut 😉 jeg fikk mye respons på insta med...
bb4ca466-a32f-4472-8791-820f7d88101d

Hva skjedde med brannjobben?

Det har vært lite sånt her fra meg i det siste, og det er fordi jeg… SA opp.  OK – sååå hva skjer med det?...
6E9D01BA-A003-4188-8ECF-3C76EC0EFB2E

Crossfit + graviditet = sant

Er det en ting jeg synes er spesielt viktig, så er det trening i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er så mange damer som kommer til...

Meld deg på

Få siste treningsnytt og tilbud rett i innboksen din.

Meld deg på nyhetsbrevet