Gravid-magetrening og diastase

Enda litt mer om gravidtrening igjen her. Jeg får så mange spørsmål, og det er tydeligvis mye usikkerhet rundt dette.

«Ikke ta situps» hører man om magetrening. Og ikke løft så tungt. Det er det man hører. Og kanskje er det ikke heeelt riktig.

Man får beskjed om at man ikke skal gjøre situps og løfte tungt fordi «magemusklene deler» seg. Det som skjer er at rectus abdominis, de rette bukmusklene (som gir «sixpacken») som ligger ytterst på magen, er nødt til å dele seg for å gi plass til babyen. Imellom de to sidene av rectus abdominis ligger bindevevsstrengen linea alba. «Normal» avstand mellom disse muskel-sidene er under 2,7 cm (vanligvis henger det ganske godt sammen her altså), men ved svangerskap må det blir større plass enn som så. Ved hjelp fra alle gravidhormonene, vil disse delene derfor skli lenger fra hverandre. Hvor mye kommer an på magestørrelse, trykk innenfra og utgangspunktet man hadde fra før av. Jeg feks har nå, i ca 7. mnd, 8-10cm mellomrom. (Det er ikke normalt å sjekke sånt når man er gravid, ettersom det ikke har noen betydning og du ikke får gjort noe med det – det må bare skje. Jeg nevner det bare her nå for å gi et bilde av hvordan det er. Andre gravide trenger ikke tenke på dette før man er ferdig  med svangerskapet!)

Når man har født, og morkaka er ute, forsvinner gravidhormonene og kroppen går all in for å lege seg selv, som feks at livmoren trekkes raskt sammen, kroppen produserer mer urin for å tisse ut overflødig væske, og magemusklene trekkes sammen igjen.

Men, det er endel damer som etter en stund fremdeles ikke har helt «sammengrodde» muskler flere mndr etter fødsel.

Når man har større glippe enn 2,8 cm, kaller man dette for rectus diastase. Mange henger seg opp i dette, at man har en diastase. Man kan dog leve helt fint med en diastase, og man kan leve «dårligere» (med smerter) uten. Det kan nesten sammenliknes litt som en prolaps; mange har det uten å ha problemer, og noen har det med problemer. Det er likevel noe mindre forskning på veldig store diastase (6ish+ cm), ettersom dette ikke er så vanlig.

Har man problemer, og en diastase over 6 cm, kan man få medisinsk hjelp i form av operasjon, der man kan sy de to sidene sammen, eller legge inn nett, etc. Dette er omfattende operasjoner som bare skal gjøres om man faktisk trenger det.

Uansett.

Når man er gravid og får beskjed om å ikke gjøre situps og tunge løft, forklares det av de gamle teorien innen dette feltet. Har man ikke kontroll nok, vil man presse enda mer inni magen, som kanskje strekkes og tøyes mer enn man trenger. Nyere forskning er dog skeptisk til dette, og forsking på diastasemagen etter fødsel viser til at man ikke får noe økt diastase av magetrening eller curlup-bevegelser, men heller får større og sterke muskler.

Det handler også om «hva er en situp?», «hva er et tungt løft»? Dette er jo relativt ut fra formen kvinnen er i, og styrken/kroppskontrollen hun har, og bør være mer individualisert enn å si «ikke gjør dette!», og selvsagt handler det om funksjon! Magen involveres i de aller fleste bevegelser man gjør.

core-muscles-labled-front.jpg

Tren øvelser som en er sterk nok til å gjøre! Man kan fint trene øvelser man er vandt med – men jobb med god kontroll! Diastase er for de aller fleste helt greit å leve og trene med 🙂

FLERE INNLEGG

Få gode tips rundt trening og kosthold

Filmliste

I sommer lagde jeg en liste over filmer jeg/vi synes barna må se før de flytter ut 😉 jeg fikk mye respons på insta med...
bb4ca466-a32f-4472-8791-820f7d88101d

Hva skjedde med brannjobben?

Det har vært lite sånt her fra meg i det siste, og det er fordi jeg… SA opp.  OK – sååå hva skjer med det?...
6E9D01BA-A003-4188-8ECF-3C76EC0EFB2E

Crossfit + graviditet = sant

Er det en ting jeg synes er spesielt viktig, så er det trening i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er så mange damer som kommer til...

Meld deg på

Få siste treningsnytt og tilbud rett i innboksen din.

Meld deg på nyhetsbrevet