Myter om trening og graviditet/post partum

Det er mange ting som blir sagt om det meste i grunn, og ikke minst om svangerskap og trening/aktivitet her. Så jeg tenkte å ta opp noen av de. Har du fler som du lurer på som jeg ikke tar opp her, send meg en melding så skal jeg svare på det også! 🙂

  1. Det er ikke bra å få høy puls når man er gravid. For de fleste friske gravide: FEIL. Det handler om å finne riktig intensitet. Det skrev jeg om i dette blogginnlegget. 
  2. Dersom man har en sterk bekkenbunn og sterke magemuskler, blir fødselen vanskeligere og vondere og man kan revne mer: FEIL. En sterk muskulatur vil jobbe bedre med kroppen enn en svak muskulatur. Er du sterkere, vil du få det lettere. Du vil også komme lettere tilbake etter fødsel.
  3. Dersom man ikke har trent før svangerskapet, bør man ikke starte når man er gravid: FEIL! Man kan helt fint starte å trene når man blir gravid. Start kontrollert og rolig, og tilpass belastning og øvelser. Det er flere helsegevinster ved trening i svangerskap enn risiko ved trening i svangerskap.
  4. Når man trener med «høy intensitet» får ikke babyen nok oksygen fordi mor bruker alt selv: FEIL. Tilbake til punkt 1, se det innlegget. Årsaken til å unngå 90%+ av makspuls er pga babyen egen puls som også stiger, og over 90% av mors puls begynner babyens puls å falle drastisk og urytmisk. Hva dette vil resultere i, vet man ikke. Derfor unngår man det. Trening har ikke vist seg negativ iht morkake og næring/oksygen, heller det motsatte; større og friskere blodgjennomstrømning.
  5. Når man har bekkensmerter bør man hvile og være i ro; feil! Man kan helt fint trene selv om man har bekkensmerter. Det handler om hva man velger å gjøre av trening. Bruk en PT eller fysio som er god på nettopp dette, slik at du kan tilpasse treningen din. Faktisk kan trening hjelpe på bekkensmerter! Sterkere muskulatur er et bedre utgangspunkt enn svakere muskulatur. Dessuten opplever mange at man mestrer smertene bedre når man er i bevegelse og trener, enn når man ikke trener.
  6. Man må ikke løfte tungt når man er gravid: Njaaa ikke nødvendigvis riktig eller feil. Det kommer helt an på styrken man har fra før av, på hvor langt man er på vei, hvordan formen er. Er man vandt til å løfte og er sterk, kan det være helt greit å løfte. Kroppen er slakkere i ledd, magemuskler og bekkenbunn, så det å løfte over evne er ikke bra. Men å ha som «unnskyldning» at man ikke kan løfte bare fordi, det blir feil. Og det å si at noen gjør noe farlig når de løfter tungt, blir også feil. Alt med utgangspunkt.
  7. Man kan ikke trene mage når man er gravid: FEIL! Man kan trene mage – og det er kjempesmart.
  8. Man må unngå å bli varm når man er gravid; Tja delvis feil og delvis riktig. Kroppen vår er fantastisk, og når vi er gravid, synker kroppstemperaturen vår gradvis gjennom månedene. Det gjør den via egen varmeregulering; svette. Så gravide svetter mer enn til vanlig. Denne varmereguleringen gjør at vi ved trening vil regulere såpass greit at det ikke er farlig. Det man skal passe på, er klimaet man er i; på sydenferie, i veldig varme, tette rom etc.
  9. Gravide kan ikke ta badstu; her kommer vi tilbake til det forrige punktet. Pga vår egen temperaturregulering, klarer kroppen å fikse det meste. Men, det er forskjell på hva man er vandt med. Finske gravide damer deltok i en studie der det viste seg at kroppstemperaturen deres ikke økte så mye som man hadde tenkt, pga svetting og kroppens egen evne til å kjøle seg ned. Det man derimot har sett, er at i bad med varmt vann, typ varme boblebad, har ikke svetten vår noen effekt, vi klarer ikke kjøle oss ned på samme måte som i luft; dermed at varme bad er verre for kroppstemperaturregulering enn badstu.
  10. Man må trene så man kjenner det, ellers er det ikke vits: feil! Det skal så lite til for å få helseeffekter. 3×20 min i uka feks er way better enn ingenting. Det må ikke være på treningssenter heller. Jeg feks har flere jeg trener via online coaching som kun trener hjemme 🙂 funker suverent.
  11. Er man sliten, bør man droppe å trene: Tjaa. Hverken riktig eller feil. Her må det inn med skjønn. Ofte føler man seg mer opplagt og pigg etter å ha trent. Så å alltid «kjenne etter» om man er i form, kan være skummelt da man kan kjenne etter litt for mye. Men det er lov å prøve, og lov å avbryte, om man ikke kommer seg noe videre.
  12. Man mister melka når man trener; feil. Men, er man ikke vandt med å trene, har lite melkeproduksjon, trener hardt og hviler/spiser lite, kan det nok gå ut over overskuddet til mor, som kan gå utover melkeproduksjonen. Men om man trener ut fra hva man er vandt med, spiser nok til at man ikke raser ned i vekt, så skal det ikke ha noe å si. Jeg kan si for meg selv at jeg fullammet, trente masse, gikk raskt ned i vekt OG hadde nok melk til å pumpe for riksen og fylle fryseren hjemme. Så det kommer nok mer på andre faktorer enn bare trening dette her.
  13. Melka får dårlig smak når mor trener, så babyen vil ikke ha den; Feil! Det blir ikke noen annen smak på melka. Vil ikke babyen ha når man er på trening, kan det være svette som er problemet, eller helt andre årsaker. Konsentrasjon, miljø. Du vet. Det er flere ganger babyene er mer interessert i andre ting.

Bildet på topp er fra en løpetur langs den franske promenaden, uke 6+6, rett før kvalmen kom som et skudd i uke 7+0. 

FLERE INNLEGG

Få gode tips rundt trening og kosthold

Filmliste

I sommer lagde jeg en liste over filmer jeg/vi synes barna må se før de flytter ut 😉 jeg fikk mye respons på insta med...
bb4ca466-a32f-4472-8791-820f7d88101d

Hva skjedde med brannjobben?

Det har vært lite sånt her fra meg i det siste, og det er fordi jeg… SA opp.  OK – sååå hva skjer med det?...
6E9D01BA-A003-4188-8ECF-3C76EC0EFB2E

Crossfit + graviditet = sant

Er det en ting jeg synes er spesielt viktig, så er det trening i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er så mange damer som kommer til...

Meld deg på

Få siste treningsnytt og tilbud rett i innboksen din.

Meld deg på nyhetsbrevet