Å trikse inn studier i et hektisk mammaliv

Jeg fikk spørsmål om tips til hvordan studere når man har små barn, og jeg tenker forsåvidt også ved siden av jobb. Så her kommer min måte til hvordan jeg har løst det på. Det er så mange andre som også studerer, med jobb og familieliv (som jeg blir bigtime inspirert av!) – så her vil jeg gjerne høre flere innspill og løsninger som kan være til inspirasjon – (skriv gjerne i kommentarer under!)

Utdanning og utvikling har alltid vært viktig for meg, og hvert semester siden jeg gikk ut fra skolen, har jeg hatt mål om å gjøre «to kurs»/serfifiseringer/et fag osv. Det har mer eller mindre gått som tenkt og jeg har en HAUG med kurs og sertifiseringer. MEN jeg lenge siklet på å gjøre mer innenfor psykologi, og begynte derfor «smått» på et årsstudium i idrettspsykologi. Planen var først deltid, men så hoppa jeg i det og nå på siste semester dro jeg med to fag til, og skal nå gjennomføre 45 studiepoeng på 5 mndr 😅 Så får vi se hvilken retning det blir når dette semesteret er over. Det er så mange GØYE ting man kan gjøre, livet er for kort til å ikke gjøre det!

Men, med familie og jobb osv ved siden av, så kan det jo bli litt hektisk 😅😅😅

Her er noen punkter på hvordan jeg får det til på;

 • Nettstudier som jeg kan styre selv uten å måtte fysisk møte opp (iallfall uten oppmøte på fast basis). Dette er avgjørende for min del, iallfall. 
 • Nå har jeg mer enn fulltidsstudier denne høsten, så jeg er nødt til å bruke vesentlig mye tid på studiene. Men hadde det «kun» vært et fag, ville jeg jo ikke trengt så mange timer heller. Å studere deltid er helt suverent når man har mye på planen ellers. Det er lett bli «overveldet» over at det tar så lang tid å bli ferdig da, men ett og ett steg er absolutt fremover, og plutselig er man igjennom. Så ikke undervurder deltidsstudier. På den andre siden, er det jo digg å bare bli ferdig med det 😉 
 • Og så må jeg jo nevne at corona var helt klart en pådriver for meg, med allerede mye mindre jobbing og sosiale greier pga lockdown. Jeg har lenge hatt lyst, og med en helt annen hverdag ga det meg et spark til å gå for fulltidsstudie.
 • Hvorfor gjør  jeg det? Hva er motivasjonen? Det å ha «det store bildet» i hodet kan også hjelpe stort når det skorter litt på akutt motivasjon.
 • Når jobbe og studere? For min egen del leser jeg best på formiddagen og jobber best på kvelden. Men jeg kan også fint ta noen lesesessions på kvelden etter barna har lagt seg. Jeg ser på lesingen som «førstepri», fordi det er den jeg ville ha prioritert bort om jeg ikke gjorde det. Jobben vet jeg at jeg får gjort uansett. Jeg kan jo styre mye av min egen hverdag og det er selvsagt et punkt som gjør det enklere. 
 • Plan; jeg har lagt opp en plan (med punkter for når ting skal være ferdig) og «feirer» alle de små bragdene. 
 • Jeg setter meg små mål om gangen. Prosessmål som å lese 1-2 t/dagen, også i helger. Prosessmål som å gjennomføre å ha lest et kapittel, en modul, et arbeidskrav, all pensum for et fag. Prosessmålene motiverer meg veldig mye!
 • Jeg leser pensum først, og så ser jeg på forelesninger. Jeg kan ta med meg mini i vogn og  gå på tur, med forelesning på telefonen med headset, om det er krise på tid.
 • Aldriii prokrastinere. Det har jeg ikke tid til. Jeg tenker  at eksamenstiden blir hektisk nok sånn den blir, og da må jeg ligge i forkant. Jeg har ikke  tid til å skulle ta noe skippertak da.
 • Andre ting MÅ prioriteres vekk. Jeg feks, drar ikke bort i helgene (med mindre jeg kan lese der), og kveldene mine er jobbing, ikke sosiale. Det sosiale legger jeg til helger ETTER lesing.
 • I helgene leser jeg når Ella sover, 12-14. Det er fast avsatt tid. Trener før det, og har Ella med på trening. Etter kl 14 når hun våkner, gjør vi familieting sammen.
 • Barnevakt og playdates med venner av barna om man må ha mer tid. Helger er fine her.
 • Det blir generelt lite tid til TV. Heldigvis og takk og lov for strømme-tv, så kan man jo se det man vil når man vil. Så jeg velger ut tidspunkter for TV, og TV-en går ikke på før etter kl 21 på kvelden.
 • Det hjelper helt klart om partner også studerer eller har noe å drive med, så man ikke føler man «går glipp av noe». For meg er det lettere å sitte å jobbe og lese dersom Chris også leser/jobber eller mekker på MC, ifht om han sitter å ser på TV og «venter» på at jeg skal bli ferdig.
 • Jeg legger inn andre høydepunkter i timeplanen som jeg gleder meg til, slik at hverdagen ikke bare er et «må og ork», men noe man gleder meg over.

Jeg gleder meg VILT til desember og den ekstremt gode følelsen av å ha gjennomført!

FLERE INNLEGG

Få gode tips rundt trening og kosthold

Filmliste

I sommer lagde jeg en liste over filmer jeg/vi synes barna må se før de flytter ut 😉 jeg fikk mye respons på insta med...
bb4ca466-a32f-4472-8791-820f7d88101d

Hva skjedde med brannjobben?

Det har vært lite sånt her fra meg i det siste, og det er fordi jeg… SA opp.  OK – sååå hva skjer med det?...
6E9D01BA-A003-4188-8ECF-3C76EC0EFB2E

Crossfit + graviditet = sant

Er det en ting jeg synes er spesielt viktig, så er det trening i forbindelse med svangerskap og fødsel. Det er så mange damer som kommer til...

Meld deg på

Få siste treningsnytt og tilbud rett i innboksen din.

Meld deg på nyhetsbrevet