Når kan du starte? Må du vente 6 uker? Og hva med de gærne folka som starter før 6-ukerskontrollen? For mange blir det lite trening i svangerskapet, med tanke om å starte når baby kommer. SÅ på dagen man har 6 ukers kontroll, er det rett ut på første løpetur. Sucess? ikke alltid.
Aller først; hva er trening og hvorfor gjør vi det? Definisjonen på trening er «systematisk oppøving av visse ferdigheter og egenskaper, i idrett all fysisk og psykisk virksomhet som bedrer eller vedlikeholder en utøvers prestasjonsevne». Altså handler det egentlig ikke om å bli støl eller å forbrenne kalorier, men å forbedre eller vedlikeholde prestasjonsevne. Og det kan jo være så mangt, ut fra hva man selv ønsker.
Dette kan ligge til grunn også etter en fødsel; å bedre prestasjonsevne. Jeg liker å tenke på det som å bedre prestasjonsevne for hverdagen, å bli enda bedre på hverdag. Man kan vel trygt si at rett etter en fødsel, er man ikke så dritgod på å håndtere hverdag heller 😉 Det kan også være å vedlikeholde et trenings-prestasjonsnivå man hadde før graviditet.
Jeg liker også å se på det som «nedtrening» og «opptrening». I svangerskapet kan de aller fleste trene helt ut, der mange selvsagt behøver individuelle tilpasninger. Men felles for de fleste er at det er en naturlig nedtrapping underveis i svangerskapet, mot fødselen.
Jeg synes også det er et poeng å forsøke å minimere tiden borte fra aktivitet/trening, for å opprettholde vaner og motivasjon. Mange detter fra trening ved graviditet og det er ikke alltid like lett å komme tilbake igjen når babyen har kommet. Da kan vanen faktisk være det viktigste.
Så kommer selve fødselen, som nesten kan sees på som en økt i seg selv. Jeg kan nesten garantere deg at du kommer til å bli støl! Stølhet er ikke en god indikator på treningseffekt, og treningseffekten av en fødsel er nok heller ikke tilstede fysisk, om enn kanskje mentalt 😉 Sånn sett er vel en fødsel mer som en konkurranse som du har jobbet for.
Anyways, denne økta eller konkurransen er helt unik, og den er litt avgjørende ifht når du kan starte med trening igjen. En langvarig og «komplisert» fødsel vil være utmattende og kreve lengre tid å hente seg inn fra, enn en kortvarig og «enkel» fødsel. Og så har vi alt imellom, samt keisersnitt. Poenget er, fødselene våre er forskjellige. Lik som babyene som kommer, er forskjellige.
For en som har trent hele svangerskapet til the bitter end, som har en enkel og grei, kortvarig fødsel uten noen større problemer, kan det å starte å trene tidlig være mer aktuelt enn for en med motsatt opplevelse.
Post-partum kroppen føles også ganske «lealaus» ut med strukket mage uten noe særlig «hold» etter at babyen er ute, og en bekkenbunn som trenger tid på å gro etter fødselen (og her er det mange faktorer som spiller inn; hvor lenge varte pressfasen? traumer underveis, revnet? klipp?). Og ikke minst den ekstreme overgangen i hormoner; når morkaka fødes ut, forsvinner brått følger «alle» de kvinnelige hormonene med. Det kan nesten sammenliknes en ekstremt brå overgangsalder. Og med en nyfødt baby på toppen, er det en påkjenning for kroppen, som må tas hensyn til.
Vi kan se på oppstart av trening som en «rehab»-periode. Lavere belastning i form av vekt og mengde, samt nøye planlagt øvelsesutvalg.
Å starte rett på den typiske løpingen kan være veldig heavy for mange.
Husk hva trening er; «bedre eller vedlikeholde en utøvers prestasjonsevne». Å bedre kroppen fra der man er. Da kan opptrening av mage og bekkenbunn, samt vedlikeholde eller styrke muskler, være et godt sted å begynne. Altså, riktig styrketrening/øvelser kan være en bedre måte å starte på, enn å gå rett på en løpeøkt eller «wod»/gruppetime på senteret. Å få puls gjør i de fleste tilfeller bare godt, så å jobbe i sirkel med gode øvelser kan være en god start. Så kan opptrening til løping eller annen aktivitet være en del av disse øvelsene man gjør.
For en løper kan nok progresjonen være raskere enn for en ikke-løper, likevel kan lange løp være nokså belastende for en sliten kropp. Å ha forventninger om å kunne løpe den vandte mila på 6ukerskontroll-dagen kan nok skape mer frustrasjon og skuffelse, enn treningsglede. Å holde fokus på det man får til, fremfor det man ikke får til, kan gi stor motivasjon for å fortsette.
For å oppsummere, tenker jeg altså at jada du kan fint starte å trene tidlig etter fødsel, med tilpasset trening som føles bra. Det bør være lystbetont, gi mestring og treningsglede, og relevant for det du har vært igjennom, nesten som et rehab-opplegg i starten. Det finnes ingen fasit som passe alle, det er rett og slett veldig individuelt.
Lykke til!